GI Frukost

Du kanske letar efter vad man kan äta som en GI frukost för att få en riktigt bra start på dagen? Här får du några tips på vad du kan äta som är riktigt gott. Målet är att hitta livsmedel med lågt glykemiskt index. Ett av de vanligaste felen vid just frukost är att man äter för mycket socker och livsmedel med högt GI-index. T.ex. kan du byta ut dina vanliga Cornflakes till All-Bran. Vill du äta havregryn se till att byta ut snabbvarianten som du kör i mikron i 3 minuter till de som är större och har en längre koktid, de är nyttigare.

Genom att äta en god GI frukost, dagens viktigast mål, kan man försäkra sig om att man börjar dagen med ett riktigt nyttigt mål med GI-mat. Det mättar också länge, ända fram till lunch, så att man slipper kurret i magen. Innehåller frukosten rätt livsmedel kommer blodsockret att hålla sig på en jämn nivå och du kommer inte att känna en nedgång i koncentration och humör.
Se även vår GI-tabell där du själv kan se vad det är för livsmedel som har lågt GI och därmed är bra att äta för att enligt GI-metoden gå ner i vikt.

 

Exempel på GI-frukost

Keso och kalkonmacka

Blanda keson med det strimlade kalkonköttet, lägg blandningen på brödet och lägg på paprikan.

2 msk keso
1 skiva bröd med lite kolhydrater
1 skiva rökt magert kalkonbröst
2 skivor paprika

 

Fiber havregrynsgröt med banan och en nyttig smörgås

Lägg havregrynen i en kastrull med kallt vatten samt salt och låt vattnet koka upp. Koka i 3 minuter. Titta på förpackningen om det är andra koktider som gäller.

Servera den varma gröten med skivad banan och mjölk.

Bre lättmargarin på brödet och lägg på pålägg samt grönsaker.

1 dl fiberhavregryn
2 dl vatten
0,5 krm salt
halv banan
1,5 dl lättmjölk
1 skiva bröd med lite kolhydrater
1 tsk lättmargarin
1 skiva mager rökt kalkon eller rökt skinka
Paprika och tomat

 


Grönsaksjuice med ost-skorpor

Bred färskosten på fullkornsskorporna. Garnera med grönsaker.

2,5 dl grönsaksjuice
2 st skorpor med lite kolhydrater
1 msk mager färskost
Gurka eller tomat