GI Mat

Många ställer sig frågan; vad är GI-mat och finns det GI-recept att hitta någonstans för att enkelt kunna se vad det är för mat man kan äta som är enligt GI-metoden? Här på G-I.se ger vi dig en enkel guide över vad det är för GI-mat som du kan äta för att med GI-metoden kunna gå ned i vikt enkelt, smidigt och snabbt. Behöver du lite tips för att komma igång med GI-metoden kan du läsa mer här.

Vad är GI-mat?

Vad är GI?

När du äter ett livsmedel omvandlas det till energi i kroppen. Kolhydraterna som kosten innehåller tas upp i mag- och tarmkanalen och omvandlas sedan av levern till glukos, även kallat blodsocker. Kolhydraterna bryts ner olika svårt av kroppen. GI, glykemiskt index, mäter hur snabbt ett visst livsmedel bryts ner i kroppen. Ett lågt GI-index indikerar en långsam nedbrytning medan ett högt indikerar det omvända. När blodsockerhalten stiger i kroppen utsöndras insulin, vilket gör att kroppens celler tar upp blodsockret och på så vis sjunker blodsockerhalten.
Livsmedel med högt GI-index gör att glukoshalten i kroppen stiger snabbt. Kroppen svarar med att pumpa ut insulin som sänker glukoshalten vilket gör att du känner dig hungrig och blir sugen på mat relativt snabbt igen.
Livsmedel med lågt GI-index gör att glukoshalten inte stiger så snabbt och det blir ett jämnare utsöndrande av insulin vilket gör att du känner dig mättare längre och inte blir lika sugen på något att småäta hela tiden.

 

Hur mäts GI-mat?

För att avgöra vad som är bra GI mat och få fram ett GI-index görs en mätning av olika livsmedel. En testperson får äta en viss mängd av ett livsmedel som ger 50 g kolhydrater. Efter det mäts personens blodsockernivå kontinuerligt under 2 timmar. Utifrån hur snabbt blodsockernivån stiger i förhållande till när man äter 50 gram kolhydrater i form av glukos bestäms livsmedlets GI-index. Vad som är bra GI-mat och ska ätas enligt GI-metoden kan du se i vår GI-tabell.

Vart får vi energi ifrån?

Energin som vi får in i kroppen kommer från antingen kolhydrater, proteiner eller fett. För att mäta mängden energi använder man måttet kilokalorier (kcal). Under en dag är det viktigt att göra av med mer energi än vad du tar in i form av mat. Det gör att du kommer att gå ner i vikt. Olika näringsämnen har olika energiinnehåll:

Kolhydrater

Kolhydrater är en grupp livsmedel som består av socker, stärkelse och kostfibrer. Kolhydrater omvandlas lättast till energi och är därför är en viktig energikälla och måste tillföras kroppen.  För att du ska kunna fungera, både fysiskt och psykiskt, måste kroppen få en viss mängd kolhydrater. Det som är viktigt är att ge kroppen kolhydrater med lågt GI-index, vilket gör att du inte känner dig hungrig direkt efter att du har ätit eftersom blodsockret håller sig på en jämn nivå.

 

Protein

Proteiner reparerar och bygger upp kroppens celler, muskler och vävnader. Proteiner brukar kallas kroppens byggstenar och även enzymer och hormoner är uppbyggda av proteiner. Proteiner består av ca 20 aminosyror. Majoriteten kan kroppen bilda själv, men vissa måste tillföras via kosten. Dessa aminosyror är livsviktiga. Proteiner lagras inte i kroppen vilket gör att de måste tillföras kontinuerligt. Det är speciellt viktigt om du tränar mycket eftersom kroppen annars börjar bryta ner sina egna proteiner: muskler och vävnader.

Fett

Fett är väldigt omdebatterat och vissa tycker att det är roten till allt det onda inom övervikt. En varierande kost måste innehålla en viss mäng fett eftersom det hjälper kroppen att tillverka vissa hormoner, stödjer inre organ, är värmeisolerande men fett är även en viktig energireserv. Det finns 3 olika typer av fetter: mättat, enkelomättat och fleromättat. Vi i västvärlden äter generellt för mycket av de mättade fetterna. De finns i t.ex. ost, smör, kött, ägg, kokosfett och feta mejeriprodukter. De enkel- och fleromättade finns i vegetabiliska produkter som t.ex. avokado, matolja, nötter, fet fisk och frön.

Det finns många bra GI-recept att hitta för att kunna göra GI-mat som är riktigt god och nyttig. Om du inte orkar handla maten själv och saknar idéer finns alternativet att beställa hem en färdig GI-matkasse.

 

GI-märkning

Det finns en hel mängd av förbud vad gäller märkningen av LCHF och GI-produkter i matdisken, i den nya vägledningen från

livsmedelsverket finns en del nyheter. Man får t ex inte beskriva produkten som hälsosam utan endast enskilda näringsämnen.

Det finns EU-bestämmelser kring detta också som alla måste ta hänsyn till, ta en resa till exotiska länder och bli inspirerad av deras mat och fundera lite över hur man har märkt upp varorna.