Komma igång

När du bestämt dig för att göra en förändring i positiv riktning med din kost, hälsa och kropp är det viktigt att du börjar med små steg men även att man försöker få en helhet i sin satsning att ändra på invanda mönster. Det gäller att både kost, träning och mål går hand-i-hand och är rimliga. Det ska vara enkelt och roligt att banta med GI!

 

Här kommer några tips för att komma igång med GI-metoden:

Sätt upp realistiska mål

Försök att sätta upp några mål som är långsiktiga. Det kan t.ex. vara en målvikt, ett midjemått eller att du ska lyckas springa 5 kilometer på en viss tid. Målen kan i början vara svåra att nå och då är det viktigt att man skyndar långsamt genom att sätta upp delmål. Rom byggdes inte på en dag och det är viktigt att sätta upp små mål på vägen så att man hela tiden känner att man lyckas och att allt går framåt. Det kan t.ex. vara att gå ner 2 kilo till att börja med eller att gå upp i trappen utan att bli andfådd.

Håll koll på kosten

Den viktigaste delen för att komma igång med GI-metoden är självklart kosten. Skapa en grov bild över vilka livsmedel som är bra och mindre bra att äta. Försök att välja ut några livsmedel som du brukar äta eller ibland känner sug för och kolla vad de har för GI-index i vår GI-tabell.

Är det vissa livsmedel som du gärna vill äta men de har ett för högt GI-index kan du via vår samarbetspartner Carbzone få några alternativ som är framtagna för att innehålla en låg andel kolhydrater.

 

Bygg upp en kontinuitet

Både när det gäller träning och kost är det viktigt att man inte bara gör det i perioder för att sedan både träna och äta alldeles för dåligt mellan perioderna. Att komma igång med GI-metoden ska ses som ett Marathon och inte ett sprintlopp. När det gäller träning är det bra att hitta en träningskompis, där ni kan sporra varandra att hålla igång och inte ”svika” varandra. När det gäller kosten är det viktigt att ha koll på GI-index i GI-tabellen. Ibland kan det dock vara svårt att hålla fantasin och uppfinningsrikedomen på en hög nivå. Ett tips på vägen kan vara att använda vår samarbetspartner giboxen. Det är kostexperten Ola Lauritzson som ligger bakom recepten och du får maten direkt till dörren tillsammans med recept och träningstips.

 

Spark i baken

Sätt igång! Det finns inget att vänta på. En bättre kost och livsstil är aldrig fel. Sätt igång idag och gör en utvärdering hur du känner dig om t.ex. tre månader. För att komma igång med GI-metoden är ett bra tips att bli medlem hos vår samarbetspartner Viktkoll. Där får du online-träning, receptbank med nästan 1 700 GI-recept, hjälp att hålla koll på vad du äter varje dag med matdagboken Håll Koll, räkna efter hur många extra kalorier du gör av med genom att fylla i motionsdagboken – och mycket mer.

Träna

Att äta rätt är en viktig kugge i att komma igång med GI-metoden. Den andra är självklart att aktivera sig fysiskt och träna. Många går till gymmet, men varför inte gå ut för en rask promenad eller en löprunda för att på så sätt vara ute i naturen. Om du behöver en spark i baken och inte hinner eller vill åka till gymmet kan du träna hemma på ett effektivt sätt. Vidare kan vi rekommendera att träna Crossfit.